Hallgatói beszámoló az Erasmus tanulmányútról

Szerencsésnek érezhetem magam, de ezt a másik 19 társam nevében is mondhatom, hogy szabadon válaszható tárgyként a Bevezetés az Erasmus tanulmányokba kurzust vettem fel. A kurzus keretein belül tanulmányi kiránduláson vehettünk részt 2018. szeptember 27-30-a között. Az úti cél szomszédos országaink gyönyörű városai, közöttük Komárom, Prága és Bécs. Ahogy a tantárgyunk is jelzi, a három városban 3 egyetemet látogattunk meg, ahol tájékoztatást kaptunk az egyetemek történetéről, képzésiről és az Erasmus programok lehetőségeiről.

Első napon a Selye János Tudományegyetemet ismerhettük meg Komáromban. Itt dr. Somogyi Alfréd dékánhelyettes úr, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese bemutatta az egyetemet és a város látnivalóit.

Második napunk úti célja a Prágai Károly Egyetem volt, ahol Peter Stephens, az egyetem külügyi irodájának munkatársa fogadott minket és ő adott tájékoztatást az egyetemről.

Szombati napunkon Bécsbe vettük az irányt és az ottani Tudományegyetemen töltöttünk néhány órát. Itt Karl Schwartz professzor tartott rövid ismertetést a teológiai fakultás  történetéről és képzéseiről. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy egy itt tanuló magyar fiatallal is beszélgethettünk, aki annak ellenére, hogy már két éve nem használta a magyar nyelvet nagyon szívélyesen válaszolt a kérdéseinkre.

Utolsó esténket már hazai földön, Sopronban töltöttük. Vasárnap tiszteletére a református templomban istentiszteleten vettünk részt, ahol teológusok és tanítók egyaránt feltöltődhettek Isten igéje által.

A kirándulás során nemcsak az egyetemek életébe kaptunk betekintést, hanem Kőszeghy Attila és Gonda László jóvoltából a 3 város nevezetességeit is megtekinthettük. Tanáraink mindent megtettek, hogy ilyen kevés idő alatt minél több látnivalót fedezzünk fel.

Ezúton is szeretnénk nekik megköszönni kitartásukat és szervező munkájukat.

Ez a kirándulás arra is lehetőséget adott, hogy a hitéleti és a világi szakos hallgatók közös élményekben részesüljenek, mindezzel közelebb kerülve egymáshoz.

„Mert én veled vagyok, megőrizlek téged, akárhova mégy, és visszahozlak erre a földre.” (1Móz. 28,15)

Szarka Dóra és Koncz Szabina

III. éves tanító szakos hallgatók

 

 

„Miért jó ERASMUS ösztöndíjasnak lenni?”

Egyetemünk ezzel a címmel hirdetett pályázatot volt Erasmusos hallgatói számára. A pályázati kiírásban arra kértük őket, hogy egy rövid, fotókkal illusztrált beszámolóban osszák meg a leendő kiutazókkal a tapasztalataikat, élményeiket, tanácsaikat.

A pályázati felhívásra öt élménybeszámoló érkezett be. A pályázatokat a bíráló bizottság az alábbiak szerint rangsorolta:

  1. díjban (25.000,- forint értékű könyvutalvány) részesült:

Mazsu Gyöngyi (fogadó intézmény: Ernst-Moritz-Arndt Universität, Németország) – Erasmus beszámoló_Mazsu Gyöngyi

  1. díjban (20.000,- forint értékű könyvutalvány) részesült:

Kennedy Márta Dóra (fogadó intézmény: UCC Blaagard/KDAS, Dánia) – Erasmus beszámoló_Kennedy Márta Dóra

Rezes Melinda Anikó (fogadó intézmény: Protestantse Theologische Universiteit, Hollandia) – Erasmus beszámoló_Rezes Melinda Anikó

  1. díjban (15.000,- forint értékű könyvutalvány) részesült:

Pongor Melinda (fogadó intézmény: Univerzita Karlova v Praze, Csehország) – Erasmus beszámoló_Pongor Melinda

Fazekas Anna Klára (fogadó intézmény: Hogeschool Rotterdam, Hollandia) – Erasmus beszámoló_Fazekas Anna Klára